■ Buku Nota Iman

Mohon iman tersemai di hati, Moga hidup dipandu Ilahi



Selamat datang ke blog personal Alfi Ramadhani. Moga apa yang tertulis di sini membawa kebaikan. Andai ada salah & silap, teguran anda semua sangatlah diharapkan. Selamat membaca! :)

Sunday, February 18, 2018

Sekotak Coklat Limau Tangerine

6 comments :


Waktu 12 Febuari lepas, saya tengah duduk kat airport Incheon seorang-seorang ni. Lonely. Sobs.
Di depan bangku saya ada nihonjin (orang Jepun). Sorang onee-san (kakak) & ayah dia.

Lepas tu ayah dia bangun pergi toilet kot. Sorang-sorang onee-san tu layan lagu dari phone dia, pakai earphone. Mata saya terperasan yang passport dia jatuh ke bawah. Saya pun tegurlah,

"すみません ~"

Dia tak dengar.

Saya tegur lagi siap lambai-lambai, haa barulah dia perasan. Jadi saya tunjuk ajelah passport dia kat lantai tu. Berterabur jugalah nak shift dari Korean tiba-tiba nak cakap Japanese ni. Vocab tu ada tapi berterabur kejap dengan Korean sebab tiba-tiba shift kan. Huhu..

Tak lama lepas tu ayah dia pun sampai. Kakak tu ceritalah kat ayah dia. Dia punyalah thank you + ありがとう + 감사합니다 (semua bahasa dia sebut, hahaha) lahai.. Masa ayah dia dok lepak bangku tu, depa dok cerita pasal hal tu je lah. Panjang juga kakak tu kena leter. 🤣

Jadi masa dia sembang-sembang tu dapat tangkap jugalah dalam 50% gitu apa yang diorang cakap. Dia punya appreciate tu.. Rasa macam saya dah bagi sumbangan besar apa je. Aduh, blushing kejap dia asyik sebut kono hito yasashi blablabla.. haha

Ayah dia pergi kedai kejap & datang balik. Lepas tu dia bagi saya coklat ni. Saya macam... Allah... Ni kenapa baik sangat ni... Malu-malu jugaklah, tapi ambil je lah dah orang nak bagi.. 😂🙈

Ok, tu je cerita malam ni. Harap-harap daripada kisah benar ni serba-sedikit dapatlah kita ambil pengajaran macam mana Japanese ni appreciate orang. Benda ni mungkin nampak remeh je, tapi bila dia pandang benda kecil tu, besar, kita dah boleh nampak macam mana pemikiran & sifat bangsa yang hebat ni. Alangkah baiknya ramai yang dapat amalkan sifat macam ni. Orang kata, "faith in humanity restored". Gitu.

Promosi Feb 2018 - FEEYA Tour

No comments :

PROMOSI sempena TAHUN BARU CINA !

Pakej ALL-IN Backpacker
• Seoul & Nami Island, Korea
~ Bermula serendah RM 2,150 sahaja ~
https://alfiya.com.my/tour/pakej-5h-4m-seoul-korea/

• Tokyo & Gunung Fuji, Jepun
~ Bermula serendah RM 2,999 sahaja ~
https://alfiya.com.my/tour/pakej-5h-4m-tokyo-jepun/

Konsep Backpacker
- 5 hari 4 malam,
Ground+Flight+Meal(B/L) sahaja.

TIDAK TERMASUK
- Bagasi & in-flight meal
- Travel insurance/takaful

Sah sehingga 25 FEB 2018 sahaja.
Terhad 10 orang bagi setiap tarikh trip.
Hanya untuk tarikh yang tertera sahaja.

• Hubungi https://wasap.my/60182132899
• Hubungi https://wasap.my/60182132899
• Hubungi https://wasap.my/60182132899

Harga tiket penerbangan berubah-ubah mengikut harga semasa.
Tempah, bayar deposit & dapat tiket serta-merta.

Maklumat lanjut di www.feeyatour.com

Thursday, October 12, 2017

Impian (feat. Kanda River)

1 comment :
Manusia takkan pernah habis dengan impian dan cita-cita.
Bila salah satu impian sudah dicapai, ada impian baru yang ingin digapai lagi.

Oleh sebab itu, nikmati setiap usaha, penat, keringat dalam menghadapi perjalanan menuju impian tersebut.

Kalau kita tak nikmati usaha itu, mungkin kita akan cepat rasa berputus asa dan berhenti separuh jalan.

Setkan dalam minda, yang penting bukan impian, tapi usaha dalam mencapai impian itu.
Sebab, cara & masa yang diambil untuk mendapat sesuatu hasil itu berlainan untuk setiap orang.

Ada orang yang lebih mudah dapat sesuatu. Ada orang yang ambil lebih banyak masa untuk hasilkan sesuatu.
Jadi, jangan cepat rasa mengalah dengan orang-orang di sekeliling kita yang sudah berjaya.

Yang penting, kita ada cara kita sendiri. Kita ada jalan cerita kita sendiri.
.
Kredit: @mshariffuddin

‪Pengurusan Hidup 101‬

No comments :

‪• buat plan‬
‪• buat backup plan‬
‪• buat sistem‬
‪• buat documentation‬
‪• disiplin mengikut plan‬
‪.‬
‪Amalkan supaya hidup anda kurang bermasalah.‬
#notetoself

*kredit: Rilakkuma wallpaper

Tuesday, October 10, 2017

Acah Rebel

No comments :
Di sekolah dahulu, setiap kali ada program motivasi, aku selalu join dengan minda/mindset rebel.

Contoh seperti bila tiba malam untuk reflect diri kita dengan parent kita (kami panggil (liqa' muhasabah), kalau dari luar nampak macam aku tengah tekun je diam & dengar bebelan fasi & conductor program tu, (sambil dengar budak-budak lain insaf menangis teresak-esak) tapi dalam hati punyalah aku persoalkan setiap ayat yang keluar daripada fasi tersebut, mana-mana yang aku rasa tak kena.

Macam contoh, bila dia tinggikan suara kata;
Korang ni anak derhaka apa semua, tak selalu call mak ayah, dan pelbagai tuduhan lain dilemparkan kepada kami.
Dalam hati aku kata; "Korang siapa pula nak judge kami?"
"Pemikiran stereotaip la abang ni. Bukan semua orang macam tu."
Dan lain-lain.

Haha. Perasan diri sendiri betul dalam banyak benda.
Sikap rebel & sedikit narsisme (mungkin ego lebih sesuai) ini berlanjutan sehinggalah masuk ke universiti. Apa yang lecturer ajar pun nak rebel (dalam hati of course) 😂.
Sudahnya, selepas beberapa tahun, bila reflect balik, aku ni tak adalah betul sangat pun. Banyak benda aku tak faham, banyak benda aku tak tahu.

Dan bila dah kerja sekarang ni, bagi aku, budak-budak universiti ni walaupun dah nampak macam dewasa, depa ni memang tak matang lagi, lagi-lagi yang belah lelaki. Bukan semua orang begini tapi pada pendapat aku, ramai begini.😂

Sebab tu, aku respek betul kalau mana-mana anak muda yang dari awal lagi sudah ada kesedaran, sudah mampu buat keputusan-keputusan yang rasional dan matang, sudah mampu galas tanggungjawab besar, sudah mampu berdikari, merancang masa depan, mengelak dari sebarang tindakan-tindakan yang tak wajar & berjaya buat beberapa achievement yang boleh dibanggakan. Siap boleh kahwin. Fuh.

Korang osem.
Teruskan keoseman korang. ( T v T)

Matematik Super

No comments :

Di tahun pertama pengajian aku di UIAM Gombak dahulu, aku ada 2 buah kitab agung (the ultimate note), untuk subjek Calculus & Arithmetic.

2 buah buku tersebut aku karang selepas mengalami 2 kali kegagalan agung untuk subjek Matematik dalam tempoh 2 semester berturut-turut.
Buku ini adalah kompilasi segala formula, konsep & penerangan ringkas yang aku susun dengan susunan yang aku seorang sahaja faham, agaknya.

Selepas kewujudan nota ini, sesi ulangkaji di minit-minit terakhir tidak lagi menjadi masalah kerana aku boleh mengulangkaji seluruh bab-bab di dalam silibus buku teks hanya dalam 1 malam.

Selepas 2 semester gagal, di semester ketiga aku dapat A- untuk subjek Matematik ini. Menangis terharu syeikh.
Aku tak pasti di mana aku simpan kitab tersebut tetapi aku harap buku itu masih ada lagi.

Kesimpulannya, bila masuk ke universiti, mohon jangan belajar sambil lewa. Kalau nak bermalas-malasan, mungkin lebih baik drop awal-awal di tahun pertama. :v

Cerita ini tiada kaitan dengan gambar di bawah, tetapi sesiapa yang ingin asah lagi kemahiran Matematik, boleh hadir ke bengkel seperti yang tertera di poster ini. 😂

Friday, September 29, 2017

Ejaan Rumi bagi Kata Pinjaman

No comments :


Dah 2017, tapi masih ada orang pertikai ejaan dalam rumi. 💆🏻‍♂️
Macam isu eja "insya-Allah".
Kalau nak ejaan dengan definisi yang betul, ejalah dalam huruf hija-iyah.

Nak define bahasa Arab, eja dalam huruf Arab. Nak define bahasa Korea, eja dalam Hangeul. Nak define bahasa Jepun, eja dalam Hira-Kata-Kanji.
Ejaan rumi atau ejaan dalam huruf asing selain huruf asal bahasa bangsa itu, tak akan memberi makna sebenar. Dan ia tak akan mampu menggambarkan cara sebutan & lenggok bunyi sebenar daripada bahasa asal itu. Ejalah macam mana sekalipun, asalkan bunyinya kena, maka tak perlu dipersoalkan lagi. Ia sekadar gambaran.

Kalau nak rujuk ejaan rumi standard yang digunakan bangsa Melayu, boleh semak ejaan di laman web DBP. Standard dah ada. Kalau masuk dalam peperiksaan pun, tiba-tiba ustaz kata ejaan kamu salah, nah tunjuk pada beliau rujukan dari DBP.

Mungkin ustaz itu tidak salah, tapi anda juga tidak salah. Ia hanyalah kata pinjaman daripada bahasa asing yang digunakan di dalam bahasa Melayu, maka sudah tentulah ejaannya yang tepat daripada huruf asal bahasa asing tersebut.

Sekarang, beritahu aku ejaan rumi yang paling tepat untuk kalimah "hijaiyah". 😂
Maksud aku, هجاءية .

// selingan

Komen Terkini