■ Buku Nota Iman

Mohon iman tersemai di hati, Moga hidup dipandu Ilahi



Selamat datang ke blog personal Alfi Ramadhani. Moga apa yang tertulis di sini membawa kebaikan. Andai ada salah & silap, teguran anda semua sangatlah diharapkan. Selamat membaca! :)

Sunday, August 23, 2015

Promosi Business Card Murah !

4 comments :

Buat para peniaga/usahawan & blogger yang sudah lama mengidam untuk memiliki kad bisnes sendiri.

Ingin tampil bergaya di hadapan kenalan, teman atau klien anda ?
Tonjolkan profesionalisme anda.
Kini anda boleh dapatkan kad bisnes anda dengan harga yang sangat istimewa !

Cetakan berkualiti (offset printing)
Matte Laminate
Cetakan warna depan/belakang
Ketebalan kad 260 gsm

Kuantiti Harga Postage
(Semenanjung)
Postage
(Sabah/Sarawak)
1 kotak (100 pcs) RM 30 + RM 6 + RM 10
2 kotak (200 pcs) RM 40 + RM 6 + RM 10

3 kotak (300 pcs)

RM 50

+ RM 6

+ RM 10


4 kotak (400 pcs)
RM 60 + RM 6 + RM 10

5 kotak (500 pcs)
RM 70 + RM 9 + RM 15

10 kotak (1,000 pcs)
RM 90 + RM 9 + RM 15

Pastikan rekabentuk grafik/design kad bisnes anda sudah tersedia.
Jika belum, anda boleh dapatkan servis rekabentuk grafik daripada kami dengan tambahan hanya RM 15 per design (simple design - untuk tempoh terhad sahaja).
Lihat portfolio design kami di sini ---> http://www.alfistudio.com/v1/bcard
Lihat cara pembayaran di sini ---> http://www.hafiziazmi.com/p/borang.html

Proses percetakan memakan masa 2-3 hari bekerja, bergantung kepada keadaan.
Kad bisnes anda akan terus dipos sebaik sahaja siap dicetak.
Kami menggunakan servis poslaju. Tracking code akan dihantar selepas selesai dipos.

Untuk menghantar design anda, emelkan tempahan anda ke :

info.alfistudio@gmail.com

atau mesej kami di FB Page ALFI Studio.
Butiran pembayaran akan dihantar melalui emel, atau boleh dilihat di sini --> http://www.hafiziazmi.com/p/borang.html

Terima kasih ! ^^

ALFI Studio didaftarkan di bawah Suruhanjaya Syarikat Malaysia (SA0318913-D).
Menyediakan servis rekabentuk grafik, ilustrasi, laman web & servis komputer.
Tempahan anda dijamin.
Sebarang pertanyaan, hubungi 018-2132899.

Friday, August 14, 2015

Kenali Simple Hijab & Jana Pendapatan !

2 comments :

Simple Hijab ni adalah sebuah perniagaan yang didaftarkan di SSM (SA0313566-A), menawarkan pelbagai rekaan tudung/hijab. Terkini, mereka mempunya tudung jenis SH Exclusive & Feliciti Basic. memang tudung-tudung yang ada kat sini pun lawa-lawa !

Mereka juga sedang giat memasarkan program agen bagi memasarkan jenama Simple Hijab ni.
Jadi, kalau korang semua berminat untuk menjana pendapatan tambahan, bolehlah daftar secara PERCUMA di sini !
Tak perlu modal, tak perlu ambil produk.
Hanya pasarkan & promosikan ! ^^

Yang osemnya lagi, untuk pengguna Android, korang juga boleh muat turun aplikasi tutorial hijab Simple Hijab di sini --->
https://play.google.com/store/apps/details?id=com.tutorial.simplehijab


Apalagi, jomlah jana pendapatan tambahan korang di sini !
Untuk maklumat lanjut, layari :
www.simplehijab.my/
bit.ly/simple-hijab

Bilakah Artis Boleh Melukis Komik yang Mereka Suka?

2 comments :
Bagi pelukis komik, adalah satu nikmat apabila penerbit suka menerbitkan apa saja yang terhasil dari tangan 'magik' mereka.

Bagi mereka, itulah yang sepatutnya berlaku!
Penerbit tak sepatutnya mengehadkan kebebasan kreativiti pengkarya!

Saya ketawa sahaja. Ini kesilapan besar dan biasa yang dilakukan pengkarya muda.

Karya pertama kita dengan penerbit, ada rezeki komik kita bersesuaian dengan pasaran pembaca dan polisi penerbit, barulah ada peluang komik kita diterbitkan.

Atau kebiasaannya, kita hanya akan lukis komik dari skrip penulis lain, atau projek komik yang ditentukan penerbit.

Adakah memang tiada peluang untuk melukis komik datangnya dari idea kepala kita sendiri?

Masih ada. Tapi peluangnya sangat nipis.

9 dari 10 proposal yang dihantar setiap hari berpotensi direject penerbit.
Pada celah mana anda fikirkan anda mempunyai peluang?

Penerbit tidak mahu layan pengkarya keras kepala.
Selagi anda tak boleh meletakkan justifikasi adakah karya anda boleh laku dijual, selagi itu penerbit tak mahu mengeluarkan modal menerbitkan karya anda.

Waktu bilakah penerbit akan beri kebenaran untuk kita melukis komik apa yang kita suka?

1. Hanya selepas kita sudah menerbitkan sekurang-kurangnya 5 buku bersama mereka.
2. Hanya selepas kita membuktikan kita berjaya memperoleh royalti RM 25k setahun.
3. Hanya selepas kita mempunyai puluhan atau ratusan ribu followers di media sosial.
4. Hanya selepas kita sudah membuktikan karya kita menjadi bestseller beberapa judul buku.

(Ini beberapa faktor yang saya pernah belajar dari editor dan pengurus penerbit. Kemungkinan lain penerbit, lain tanda arasnya)

Anda kena ingat satu perkara.

Ramai orang lain juga pandai melukis.
Ramai orang lain yang juga punya idea yang hebat.
Ramai orang lain yang mengaku ceritanya sangat meletup.
Jadi, apa istimewanya anda?

Fikirkan cara bagaimana anda boleh lebih stand-out dari pengkarya lain.


8 Peringkat Pembacaan (Part 1)

2 comments :

Secara purata, berapa kali kita ulang baca satu komik yang sama? 5 kali? 3 kali? 1 kali? Atau separuh pun kadang2 tak habis?

Pembacaan yang berulang kali memberi pengaruh. Baik dari tindakan, pemikiran, mental dan mungkin fizikal pembaca. Hanya disebabkan mereka suka membaca berulang2 kali komik yang sama.

Bagi pengkarya, pembaca yang membaca karya mereka berulang2 kali adalah satu anugerah. Itu menunjukkan harga yang mereka bayar berbaloi dengan segala usaha dan penat lelah yang mereka curahkan dalam karya.

Andai purata pembaca kebanyakannya tidak pernah habis baca, itu satu alamat buruk bagi pengkarya. Jangka hayatnya tidak akan lama!

Mahu tidak mahu, pengkarya bertanggungjawab mencari cara untuk improvasi karya sendiri. Memahami tabiat pembacaan pembaca adalah satu solusi yang terbaik.

Semalam saya baca sebuah manga bertajuk Kounodori, sebuah manga berkaitan perubatan bersalin anak. Segala jenis info dan cerita kes tentang orang beranak ni semua ada. Dari kes anak luar nikah, kes bayi tak cukup bulan, kes abortion dan banyak lagi. Nanti saya akan ceritakan lebih lanjut tentang ini.

Bagaimana saya boleh terjebak membaca manga ini? Bukan disebabkan promosi rakan, bukan disebabkan saya pernah baca manga ini dahulu, dan juga bukan disebabkan iklan2 yang muncul di newsfeed.

Sejujurnya saya terserempak dengan manga ini apabila sedang scroll senarai manga dalam apps. Tiba2 saya tertarik pada covernya. Kenapa? Sebab lukisan covernya seperti ilustrasi Takehiko Inoue, pelukis komik kegemaran saya.

Malangnya bukan. Tapi strokenya lebih kurang, saya fikir mungkin pelukisnya adalah anak murid beliau.

Tapi tak mengapa, saya cuba2 juga baca dari episod pertama. Saya baca secara santai, saya lihat lukisan, saya lihat karakternya. Dari segi lukisan mungkin kebanyakan pembaca tidak berapa berkenan. Tapi pada akhirnya, yang membuatkan saya melekat untuk baca adalah kerana jalan ceritanya.

Sedangkan ceritanya tentang Medik. Saya bukanlah seorang peminat term2 medik, tapi entah kenapa saya suka baca ceritanya walaupun satu apa pun saya tak faham.

Bayangkan, lukisannya tak menarik.
Saya bukan peminat dan pelajar bidang perubatan.
Saya tiada kena mengena dengan orang sakit bersalin.
Saya cuma tertarik dengan lukisan cover sahaja.
Saya baca sekali lalu sahaja.

Tapi saya masih melekat baca, sehingga ke episod 10. Mengapa?

(Bersambung...)


Thursday, August 13, 2015

CPUV Nuffnang Bulan Ogos 2015

8 comments :
OMG.
Seriously..?!

Dapat ad CPUV wehh ~~~ Ahaha..

Uhuk2.. Maap.. Maap..
Teruja kejap, sebab ni first time nampak kejadian macam ni kat blog yang tak seberapa ni.. ^^"


Entah macam mana tadi terasa nak check akaun Nuffnang..
Tup-tup baru perasan diorang dah letak ads kat sini.. :O
(Aaaa... Kenapa baru hari ni aku perasan ~~~~)

Sebenarnya, blog ni memang dah lama bersawang sejak tahun lepas..
Entah kenapa tiba-tiba awal bulan hari tu terasa macam nak aktifkan balik blog ni..
Macam nak re-branding la konon..
Domain/URL pun dah ditukar daripada .blogspot.com kepada www.hafiziazmi.com ..
Simple. Kemas. Anggun. Gituu... :v

Tiba-tiba dah dapat peluang macam ni, memang kena aktif betul la lepas ni..
Wehhh bukan senang blog yang tak glamour macam ni nak dapat CPUV ads ni ~~
(Lain lah kalau saya ni hijabster anggun berwajah floles, senang sikit nak dapat followers.. Eh. :v )

Terima kasih Encik-encik, Cik-cik & Puan-puan yang meluluskan ads ni diletakkan kat blog ni..
--> Encik Kepci, Puan Megi dan UForLife ~

Nak tahu apa rahsia saya boleh dapat CPUV ads ni..?
Aha.. Nanti kalau rajin saya cerita.. Keke..
Eh, ada ke orang nak baca cerita aku ni..? :v

Ok semua, insya-Allah nanti ada cerita saya update lagi ya ~
Singgah-singgah la sini selalu ~
Banyak idea dah masuk otak ni..
Tinggal rajin tak rajin je nak update.. huhu..

-- stay blessed in rahmatillah --

Tuesday, August 04, 2015

#notabisnes : Mula, Sedia dan Kembangkan Bisnes Anda

4 comments :
Mula, Sedia, dan Kembangkan Bisnes Anda
Konsep, Strategi, dan Teknik dalam memulakan bisnes, membina bisnes dan mengembangkan bisnes
Tidak kisah yang baru berniat atau sedang berusaha
Masih takut-takut nak berbisnes? Takut duit terbakar dan tiada hasilnya?
Sudah bermula tetapi semakin hari semakin penat layan order?
Tidak faham apakah strategi sebenar buat iklan?

Teruskan pembacaan #notabisnes di sini :)

Baca juga #notaduit di sini :)

- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -

Izwan Robotys adalah persona dalam talian milik Izwan Wahab. Bekerja sebagai programmer di e-sentral.com sebuah pasaraya ebook terkemuka tanah air, dan sebelum itu berjawatan yang sama di PTS Media Group, antara penerbit buku terbesar negara.

"Aku mahu memetakan lanskap duit dan kewangan dengan lengkap dan teratur" adalah misi yang menjadi obsesi beliau. Beliau membaca ratusan buku, menonton pelbagai video dan juga mendamping mentor dan guru khusus untuk mengumpul maklumat dalam genre kewangan peribadi, bisnes dan juga pemasaran.Buku #notabisnes beliau adalah cepisan kecil daripada Peta Kewangan tersebut.

Teruskan pembacaan #notabisnes di sini :)

Baca juga #notaduit di sini :)

#notaduit : Formula Kewangan - Makan Gaji Tetapi Senang Hati

4 comments :
Formula Kewangan - Makan Gaji Tetapi Senang Hati
Mengukuhkan pertahanan kewangan kita dan menikmati ketenangan sebenar semasa makan gaji
Khas untuk tuan/puan yang tersepit. Yang penat, yang sesat. Yang berpeluh keringat berusaha. Yang tidak sesekali menyerah kalah.

Masyarakat boleh lihat tuan/puan, jeling tuan/puan, bantu ataupun keji tuan/puan.

Satu-satunya perkara yang masyarakat tidak boleh lakukan adalah buat-buat tidak nampak. Kerana akhirnya, yang berusahalah yang akan berjaya.

Mungkin tuan/puan perlu tersepit dahulu.

Bagaimana lagi caranya kita mampu mendongakkan kepala dan berserah kepada-Nya? Atau bangun dari bawah jika tidak pernah jatuh? Atau menjadi kental jika tidak pernah kalah?

Teruskan pembacaan #notaduit di sini :)

Baca juga #notabisnes di sini :)

- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -

Izwan Robotys adalah persona dalam talian milik Izwan Wahab. Bekerja sebagai programmer di e-sentral.com sebuah pasaraya ebook terkemuka tanah air, dan sebelum itu berjawatan yang sama di PTS Media Group, antara penerbit buku terbesar negara.

"Aku mahu memetakan lanskap duit dan kewangan dengan lengkap dan teratur" adalah misi yang menjadi obsesi beliau. Beliau membaca ratusan buku, menonton pelbagai video dan juga mendamping mentor dan guru khusus untuk mengumpul maklumat dalam genre kewangan peribadi, bisnes dan juga pemasaran.Buku #notaduit beliau adalah cepisan kecil daripada Peta Kewangan tersebut.

Teruskan pembacaan #notaduit di sini :)

Baca juga #notabisnes di sini :)

Monday, August 03, 2015

Borak SUPREME bersama Pokcik Fingernailz

No comments :

Siapa Pokcik Fingernailz ni..?

Beliau kini menguruskan Comichat Academy (department Education - Comichat).
Pernah menjadi instructor di ComicXcel bersama De'Gwet.
Beliau ni awesome orangnya..
Karya beliau yang berjudul Paradigma Guru telah dinobatkan sebagai Karya Terbaik daripada para editor laman web pertandingan komik Malaysia ; SUPREME.
Setelah mendapat undian tertinggi daripada para pembaca untuk komik versi one-shot, Paradigma Guru terus mendapat sambutan hangat dan merupakan antara komik yang mendapat ranking tertinggi dalam siri SUPREME.


Jumaat yang lalu, pihak SUPREME Comichat telah mengadakan satu sesi khas yang dinamakan Borak Supreme.
Nak tahu lebih lanjut mengenai Pokcik..?
Jom kita ikuti perbualan abam Iqbal bersama Pokcik dalam sesi Borak SUPREME #1 ini ! ^^


Pokcik Fingernailz boleh dijumpai di -->

DeviantArt - http://fingernailz93.deviantart.com/
FB Page - https://www.facebook.com/PokcikFingernailz
FB Profile - https://www.facebook.com/emiree.haemoglobin

Jangan lupa tonton siri Borak SUPREME pada minggu hadapan -->
Borak SUPREME bersama Yoketouchi Yutaka pula ! ^^

Sunday, August 02, 2015

6 Nilai yang Anda Perlu Masukkan Sebelum Mula Berkarya

No comments :
Bagaimana Supreme meletakkan nilai dalam penerbitan mereka? Ini saya kongsikan 6 Nilai tersebut.

==========

Ramai pengkarya baru menganggap, asalkan lukisan kita cantik, cerita kita menarik, semua orang akan berminat dengan karya kita. Editor akan berlumba2 mahu menerbitkan buku kita. Kedai buku berebut2 nak paparkan karya kita pada rak 'Bestseller'.

Hakikatnya, itu 'mitos' paling besar yang dibuat oleh pengkarya baru.
Lukisan cantik dan story menarik adalah salah satu nilai dari banyak nilai yang kita perlu selitkan dalam karya.
Nilai itu hanya apply pada pembaca dan peminat kita sahaja.

Bagaimana nilai yang kita berikan pada Editor?
Bagaimana pula dengan pihak yang mengedarkan buku kita?
Bagaimana dengan kedai buku?
Bagaimana dengan ibu bapa pembaca karya kita? Mereka tidak melarang anak2 mereka baca komik?

Apabila kita mula berhasrat menerbitkan karya, jangan lupa sebenarnya banyak pihak yang terbabit dalam proses penerbitan karya kita, dari mula kita meletakkan pen, sehingga karya kita sampai ke tangan pembaca.
Hatta cara mereka menyusun komik kita pun ada 'nilai' yang kita perlu fikirkan!

Dalam penerbitan Supreme Comichat, kami meletakkan polisi 6 'Nilai' yang diperlukan untuk memastikan setiap siri dalam Supreme berbaloi untuk diterbitkan.


1. Kualiti
Ini adalah apa yang disumbangkan dari pengkarya sejak awal. Lukisan yang cantik, story yang menarik. Menghasilkan karya yang berkualiti memerlukan ilmu dan skil yang sentiasa diasah dari semasa ke semasa. Karya yang berkualiti, memastikan karya kita sentiasa dibeli oleh pembeli pertama berulang kali.

2. Populariti
Dari sudut lain, seberapa popularnya siri mereka juga memainkan peranan. Berapa ramai fanbase mereka? Berapa ramai Tribe mereka? Sekiranya sekali mereka share artwork di FB, berapa ramai akan komen dan Like? Itu semua diambil kira untuk memastikan pengkarya tidak berhenti mempromosikan karya masing2.

3. Konsistensi
Ini dari aspek stamina pengkarya, yang hanya teruji apabila karya mereka disirikan. Banyak kes apabila pengkarya memulakan satu2 siri, tidak dapat dihabiskan kerana datangnya idea lain, ataupun kerana tidak mampu lagi untuk menanggung kos, atau atas komitmen-komitmen yang lain seperti komitmen keluarga dan pelajaran. Penerbit sangat menitikberatkan komitmen pengkarya pada karya yang diusulkan.

4. Kebolehpasaran (Marketability)
Adakah karya tersebut boleh digunakan untuk memasarkan jenama penerbit? Adakah karya tersebut boleh dipasarkan pada segmen pembaca penerbit? Adakah karya tersebut boleh menjadi duta penerbit? Bolehkah karya tersebut menarik mata pembaca pada sekali pandang? Itu semua perlu dititikberatkan.

5. Kebolehjualan (Sellability)
Aspek ini amat penting untuk bagaimana mengukur kadar jualan kita pada satu2 masa dan tempat. Dalam penerbitan, soal karya kita boleh jual atau tidak boleh jual adalah isu paling utama. Adakah karya kita boleh membantu penerbit mendapatkan rak-rak utama di hadapan pintu kedai buku? Adakah karya kita boleh membantu penerbit mencapai KPI RM 300k pada suku pertama tahun ini? Adakah karya kita mampu mendapat takhta bestseller di kedai2 buku popular dalam tempoh sebulan? Jawab dengan yakin.

6. Perlesenan (Licensing)
Selain dari aspek popular dan kualiti, perlu ingat. Satu aspek paling utama mengapa penerbit memilih karya kita adalah kerana karya kita ada ciri2 boleh sustain dalam pasaran. Merancang kejayaan karya kita, di luar dari sekadar menjadi komik yang dibukukan. Adakah kita merancang karya kita untuk dijadikan game, filem dan animasi? Adakah kita merancang karya kita dapat dilesenkan untuk menjadi duta iklan syarikat telekomunikasi? Adakah possible karya kita digunakan dalam bilik darjah di sekolah2 pedalaman?

Pemilihan Nilai dalam merancang karya kita sangat kritikal untuk pengkarya sebelum memulakan apa2 proses pengkaryaan. Letak visi, tanya diri sendiri dalam tempoh 5 tahun, di manakah siri komik kita akan berada?

Sama ada di atas billboard pengiklanan ataupun di papan laci meja anda, ANDA yang tentukan.


Pelajari dengan lebih mendalam di Seminar Menulis Proposal Komik di bit.ly/proposalkomik dan merancang menambat hati Editor anda bermula dari sekarang !
Tinggal lagi 10 slot sahaja untuk anda. Daftar sekarang sebelum terlewat.
‪#‎NotaKomik‬

Komen Terkini