Mohon iman tersemai di hati, Moga hidup dipandu IlahiSelamat datang ke blog personal Alfi Ramadhani. Moga apa yang tertulis di sini membawa kebaikan. Andai ada salah & silap, teguran anda semua sangatlah diharapkan. Selamat membaca! :)

Wednesday, September 14, 2016

Antara Cara Dapatkan iPhone Lebih Murah

No comments :

Kalau anda minat sangat iPhone 7 yang baru keluar ni, tapi masih tak mampu, apa kata anda tunggu 3 tahun akan datang. Harganya pasti lebih mampu milik seperti iPhone 5s yang kini boleh didapati dengan harga penghabisan stok RM 1,299 di Machines, Authorised Reseller Apple sekitar Malaysia.
.
Bahkan jika anda cari jenis terpakai (second hand), anda boleh dapat dengan harga RM 700 lebih sahaja. Original, dan jauh lebih murah daripada harga asalnya (RM2,399 ke atas) ketika ianya mula dilancarkan pada September 2013 dahulu (ketika itu menggunakan iOS 7, tapi kini sudah boleh digunapakai dengan iOS 10).
.
.
Ya, apa barang pakai iPhone outdated dan terpakai.
Hmm.. Siapa kisah? Masih iPhone juga kan? Haha.. 😂
.
Begitu juga dengan kereta seperti Perodua Bezza & Proton Persona generasi baru yang baru sahaja dikeluarkan. Jika anda masih mempunyai kereta yang masih boleh digunakan, apa kata pakai dahulu kereta tersebut. Tahan diri selama 3 tahun ke 6 tahun untuk kumpul duit kemudian anda boleh beli dengan harga yang lebih murah.
.
Dan jika anda memerlukan pinjaman bank, ianya lebih jimat jika anda sudah mempunyai simpanan sejak 3 tahun lepas untuk deposit, dan anda kini hanya perlukan tambahan pinjaman bank selama 7 tahun, 5 tahun atau kurang daripada itu untuk mencukupkan jumlah harga kereta yang semakin berkurang itu. Tak perlu buat full-loan selama 9 tahun untuk nilai kereta yang semakin berkurang.
.
Siapa kisah dengan telefon atau kereta yang outdated jika kita dapat menguruskan wang kita dengan baik? Hidup tenang, tiada hutang menjerat pinggang. Dapat juga pakai iPhone dan Proton Persona "baru". Haha. 😅
.
Sempena hari raya korban ini, ayuhlah kita sama-sama korbankan nafsu bermewah kita supaya kita dapat hidup dengan lebih aman dan sentosa di dalam suasana ekonomi yang mencabar ini. 😆
- - -
*kredit artwork :
Kimi no Nawa. Satu lagi masterpiece dari produser legend, Shinkai Makoto.(≧∇≦)

- - -
# Antara Cara Dapatkan iPhone Lebih Murah

No comments :

Post a Comment

Kata-kata anda amat berharga..! =D

Komen Terkini